Mijn verhaal

Mijn verhaal

Als kind had ik al interesse voor keramiek. Ik heb ooit eens op televisie gezien hoe een pottenbakker ogenschijnlijk zonder moeite in een mum van tijd een vaas draaide op een draaischijf. Het fascineerde me. Pottenbakken was destijds een nagenoeg uitgestorven beroep. Althans in ons gedeelte van de wereld. Mogelijkheden om te pottenbakken waren destijds beperkt, mijn interesse was echter wel gewekt.

Een kleine dertig jaar later plof ik na een lange nachtelijke busreis vermoeid op bed in een hotelkamer in Yangon. Mijn idee is om slaaptekort in te halen. Slapen lukt niet en uit frustratie zet ik de televisie aan. Tijdens het zappen beland ik op een internationale zender met een item over een Taiwanese keramist. Hij wordt gefilmd en geïnterviewd door een kunstenaar met keramiek achtergrond uit Singapore. De oude man vervaardigt mensgrote potten door dikke kleirollen op elkaar te stapelen. Het resultaat is imponerend.

De man in kwestie wis behoorlijk op leeftijd en zo ongeveer de laatste van zijn soort. Het doel van de Singaporees is om de kennis en vaardigheden van de oude man te conserveren en deze vervolgens door te geven aan een nieuwe generatie keramisten. Bij de afsluiting van het informatieve item zie ik hoe de eeuwenoude techniek daadwerkelijk wordt toegepast in het hedendaagse. De rollenopbouw techniek wordt toegepast om badkuipen en wasbakken in een luxe hotel in Singapore te vervaardigen.

Voor mij is dit een “aha moment”. Het kwartje valt. Terug in Nederland besluit ik hier iets mee te gaan doen. Na twee series lessen heb ik me ingeschreven voor de driejarige keramiekopleiding aan de SBB in Gouda, tegenwoordig bekend onder de naam Nederlandse Keramiek Opleiding. In 2018 ben ik afgestudeerd. Inmiddels heb ik in mijn woonplaats IJlst mijn eigen atelier opgezet waar ik kan werken aan mijn eigen projecten en mijn kennis kan delen in workshops.